Hoppa till innehåll

Om hybridcirkeln

Välkommen till hybridcirkeln! Studiecirkeln som handlar om hybridmöten och hybridundervisning. Denna studiecirkel är ett resultat av ett forsknings- och utvecklingsprojekt som Bildningsförbundet Östergötland drev tillsammans med tre forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) under våren 2022. Mer om projektet inklusive slutrapporten finns på Bildningsförbundets webbplats.

Studiecirkelns syfte är att utveckla deltagarnas förmåga att delta i och leda hybridmöten och hybridundervisning. Genom studiecirkeln får du som deltagare en struktur med material som tillsammans lär er mer om dessa format för bildning som vi tror kommer växa i takt med en mer digitaliserad värld.

Begreppen hybridmöten och hybridundervisning används i denna studiecirkel för att beskriva mötes- och undervisningssituationer där deltagare deltar vid samma sammankomst både fysiskt och digitalt. Det finns några olika variationer på hybridmöten och hybridundervisning som beskrivs mer ingående i den första träffen.

Studiecirkeln består av fem stycken träffar:

  • Träff 1. Introduktion
  • Träff 2. Programvaror
  • Träff 3. Rummet, ljud, bild och belysning
  • Träff 4. Lärande
  • Träff 5. Ledarskap

Varje träff är planerad för att ta 3 x 45 minuter.

Vår förhoppning är därför att du med stöd av detta material och tillsammans med andra har mycket goda förutsättningar att utveckla er förmåga för att planera och genomföra hybridmöten och hybridundervisning.

Denna studiecirkel är planerad utifrån två stycken huvudsakliga målgrupper. De är:

Ledare och lärare som utforskar egna användningsområden tillsammans.
Här ser vi att ni är ett antal folkhögskollärare eller studiecirkelledare som ses och genomför studiecirkeln för att tillsammans utforska hybridmöten och hybridundervisning. Ni kan också t.ex. vara en ledningsgrupp på en folkhögskola/studieförbund som vill bli bättre på att leda hybridmöten. Gemensamt är att ni i huvudsak genomför hybridmöten och hybridundervisning med andra personer än de som ni genomför studiecirkeln med.

Ledare/lärare och deltagare som utforskar ett gemensamt användningsområde.
Här ser vi att ni är antingen en folkhögskoleklass eller är en grupp som brukar ses och genomföra studiecirklar tillsammans. Idén här är att ni genomför studiecirkeln med samma personer som ni vill bli bättre på att genomföra hybridmöten och hybridundervisning tillsammans med. Även ledningsgrupper, elevråd och liknande som brukar ha hybridmöten tillsammans passar denna beskrivning in på.

Med detta sagt så är huvuddelen av studiecirkelns material generellt och passar in på alla former av hybridmöten och hybridundervisning. Så även om ni kan behöva göra mindre anpassningar av övningar och ha överseende med att materialet kanske inte till 100% passar er kontext.

Lycka till med er studiecirkel!

Jan ”Gulan” Gulliksen
Stefan Stenbom
Björn Thuresson