Hoppa till innehåll

Träff 1. Introduktion

Studiematerial (ca 20 min)

  • Titta på videon gemensamt (om ni inte redan gjort det som förberedelse).
  • Är det något som någon tycker är extra tankeväckande, viktigt, eller otydligt? Lyft det och diskutera i gruppen.

För den som föredrar att ta del av videomaterialet i textform så finns det nedan.

Hej och välkommen till hybridcirkeln och den första träffen. Jag heter Stefan Stenbom, och jag är Gulan, Jan Gulliksen och jag heter Björn Thuresson. Det är vi som har förberett den här studiecirkeln. Så det är oss ni kommer träffa i de olika videorna. Till vardags arbetar vi som forskare på KTH.

Studiecirkeln består av 5 träffar: Introduktion – Mjukvara – Rummet, ljud, bild och belysning – Lärande – Ledarskap. Den här första träffen handlar om att beskriva i vilka situationer som man vill använda hybridupplägg och varför. I den andra så tittar vi på olika mjukvaror och datorprogram och annat som man kan använda. Träff 3 handlar om ljud, bild, och ljus, samt den fysiska miljön som används vid mötet eller lektionen. I träff 4 pratar vi om pedagogiska aspekter av hybridmöten och hur vi säkerställer ett likvärdigt och aktivt deltagande. Till sist handlar träff 5 om ledarskapsaspekter av hybridsammanhang.
Till varje träff så finns det en inspirationsvideo, ett program för själva träffen, det finns en övning, samt saker att undersöka och reflektera över individuellt mellan träffarna.

Vi vänder oss till er som är lärare, utbildningsledare eller cirkelledare och tillsammans vill undersöka hur man kan göra bättre hybridmöten i era olika sammanhang. Men cirkeln är också anpassad för er som är en grupp, till exempel en klass eller ett arbetslag som ofta har hybridsamtal och vill tillsammans utveckla förmåga att göra de mötena bättre. Så antingen så har varje deltagare i cirkeln sitt eget användningsområde för hybridmöten eller så undersöker man ett gemensamt.

Begreppen hybridmöten och hybridundervisning brukar vi beskriva som möten eller undervisningssituationer där deltagare deltar vid samma sammankomst både fysiskt och digitalt. När vi säger digitalt då menar vi att man använder sig av en dator, telefon eller surfplatta med kamera, högtalare och mikrofon för att träffas via genom en mjukvara även om man inte är på samma plats.
Det finns några olika varianter av hybridmöten och hybridundervisning. Den vanligaste varianten är att man har flera personer som deltar i ett möte medan några enstaka deltar digitalt. En särskild variant av detta är att deltagarna sitter tillsammans medan den som leder mötet eller är lärare deltar digitalt. Det är kan också vara precis tvärtom att huvuddelen deltar digitalt medan några sitter tillsammans. Man kan också ha möten där personer träffas i mindre grupper och sedan kopplar men ihop de grupperna till ett digitalt möte. Vi har också förstås helt fysiska evenemang som konserter eller föreläsningar där man som digital deltagare mest är en passiv åskådare. Och till sist så kan man naturligtvis göra olika varianter och kombinationer av de olika sätten.

I den här första träffen så vill vi att ni fokuserar på att beskriva er egen målbild. I vilket eller vilka sammanhang är det ni vill använda hybridformen, och varför vill ni använda den? Vad är det för problem ni hoppas att lösa med hybridmöten? Sedan så vill vi att ni reflekterar över vad är det är som är viktigt för dig som deltagare eller ledare i möten och undervisningssammanhang när ni ses fysiskt. Vad är det för viktiga faktorer som finns i era vanliga möten som måste finnas med och lösas inom ramen för den här cirkeln för att ni skall lyckas med era hybridmöten?