Hoppa till innehåll

Träff 5. Ledarskap

Studiematerial (ca 15 min)

  • Titta på videon gemensamt (om ni inte redan gjort det som förberedelse).
  • Är det något som någon tycker är extra tankeväckande, viktigt, eller otydligt? Lyft det och diskutera i gruppen.

För den som föredrar att ta del av videomaterialet i textform så finns det nedan.

Hej och välkommen tillbaka till hybridcirkeln, hoppas att du har tyckt att det har varit givande så här långt. Vi har nu kommit till den sista delen som ska handla om ledarskap och organisation runt hybridmöten och hybridundervisning. Mitt namn är Jan Gulliksen, mer känd som ”Gulan” och till vardags är jag professor i Människa-datorinteraktion på KTH.

Ledarskapet, Ja. Oavsett om du ska försöka hålla samman en studiecirkel, vara lärare på en kurs som går i hybridformat eller om du ska hålla ett möte i hybridform så är du som administrativt och pedagogiskt håller samman träffen mycket viktig.

Förberedelserna är viktiga. Se till att du känner dig förtrogen med de verktyg ni ska använda, att du har provat de olika funktionerna i förväg och utforskat verktygets möjligheter. Detta är viktigt för att inte bli stressad om saker och ting inte skulle fungera som det var tänkt. Du kanske kommer att behöva svara på frågor eller vägleda och undervisa deltagarna i vad de kan göra och inte i mötet och då är det bra att du är förberedd.

Tag hjälp. Det är stressande nog att vara mötesledare eller lärare. Kan du delegera till någon annan i rummet att bistå med att släppa in alla i rummet, besvara tekniska frågor och hålla koll på chatten eller hantera breakout rooms så är du mycket bättre rustad för träffen. Då kan du fokusera på din ledarroll eller pedagogiska roll i stället.

Välkomna alla till träffen. Se till att alla får möjlighet att prata under de första minutrarna så att man inte direkt känner sig utanför. En bra sak att fokusera på är att ha någon form av incheckning – fråga var personer befinner sig, hur de haft det idag så att alla är välkomna.

Som ledare sätter du också spelregler för träffen och kan gärna göra det tillsammans med alla deltagare. En rekommendation är att man bestämmer att alla deltagare ska ha bilden på, det underlättar känslan av närvaro för alla. Om någon tycker det inte känns bra att se sitt eget ansikte så går det ju faktiskt att stänga av den speglingen men fortfarande att alla andra ser ens ansikte.

Kolla i förväg att du vet hur man delar eventuella presentationer så att det inte blir något problem med det. Man kan lätt hamna i situationen att någon visar sin föreläsarvy snarare än åhörarvyn av presentationen och det underlättar mycket om man har kollat exakt hur man gör detta innan.

I den här delen skulle vi vilja att ni diskuterar och delar era erfarenheter av bra och dåliga möten så att man hittar inspiration till hur man kan göra det bra. Alla har säkerligen varit med om möten som fungerade mindre bra. Vad var det som inte fungerade? Var det verkligen tekniken eller var det hur man använde tekniken? Vad spelade eldaren för roll? Vad kan man själv ta som inspiration i detta?